bild på hus med snö på taket exempel

Hur man skottar taket och varför

Vintern är här och med den kommer snön. Vi vet alla att det kan vara en utmaning att hålla taket rent från snö, men det är viktigt för att förebygga skador. I den här artikeln ska vi gå igenom hur man skottar taket på rätt sätt.

Först och främst ska vi diskutera varför det är så viktigt att skotta taket. Vi kommer också att gå igenom de olika verktygen som kan hjälpa oss med denna uppgift.

Varför är det viktigt att skotta taket?

Att skotta taket är inte bara en del av vår vinterunderhållsrutin på Trädgårdskollen, utan även en nödvändig åtgärd för att undvika allvarliga problem.

Första anledningen är viktbelastning. En tung snömängd kan leda till att takstrukturen kompromissas och i värsta fall kan detta resultera i ett kollapsat tak. Detta gäller särskilt för äldre byggnader som kanske inte byggdes för att hantera den extra belastningen från snön. Om du har ett modernt hus så ska det inte vara några problem, extern källa.

En annan orsak handlar om isdammar. När snö smälter och sedan fryser igen längs kanten av ditt tak kan det bildas isdammar. Dessa dammar kan föra in smältvatten under dina shinglar eller andra former av takbeklädnad vilket kan leda till allvarliga vattenskador.

Slutligen ökar risken för fuktproblem när snön ligger kvar länge på taken. Fuktigheten från snön kan tränga in genom små sprickor i tagmaterialet, vilket leder till fuktskador och mögelbildning inne i huset.

Risker med att inte skotta taket

Här på Trädgårdskollen tar vi hand om din trädgård året runt. Det inkluderar också vintern när snön börjar falla. Vi vill understryka riskerna som kommer med att inte skotta taket.

  • Tung snöbelastning: Byggnader, särskilt äldre sådana, har en gräns för hur mycket vikt de kan bära. Om man låter snön ligga kvar på taket ökar risken för takkollaps.
  • Bildandet av isdammar: När snö smälter och sedan fryser igen kan det bildas isdamm som hindrar smältvatten från att rinna av. Detta kan i sin tur leda till vattenskador inuti huset.
  • Fuktproblem: Snön som ligger kvar länge på taken kan orsaka fuktproblem vilket kan leda till mögelbildning och strukturella skador.

Det är därför vi alltid rekommenderar regelbunden skottning av tak under vintermånaderna.

Bästa verktygen för att skotta taket

Hos Trädgårdskollen har vi flera verktyg som underlättar jobbet när det gäller att skotta tak. Eftersom säkerhet och effektivitet är avgörande, vill vi dela med oss av några av de bästa verktygen på marknaden just nu.

Teleskopiska Snöskyfflar: Dessa skyfflar är utmärkta tack vare deras förlängda räckvidd. De minskar behovet av att klättra upp på taket, vilket gör arbetet både säkrare och enklare.

Taksalar: Speciellt designade för snöröjning från tak, dessa verktyg kan skjuta bort stora mängder snö utan att användaren behöver vara direkt ovanför.

Snöraka: Du kan också använda en snöraka men om det är högt upp kan det vara svårt. Se snöraka bäst i test här.

Viktigt att tänka på:

  • När du väljer verktyg, överväga dess vikt. Lättviktiga alternativ minimerar ansträngningen.
  • Materialval spelar också roll. Verktygen bör vara hållbara men inte för tunga.

Säkerhetstips vid snöskottning

Här på Trädgårdskollen värderar vi säkerheten högt, och det inkluderar att skotta taket. Det är inte bara en fråga om att skydda din byggnad från skador, utan också skydda dig själv när du utför arbetet.

  • Använd rätt utrustning: Teleskopiska snöskyfflar och taksalar hjälper till att hålla dig trygg genom att minska behovet av att klättra upp på taket.
  • Var uppmärksam på väderförhållanden: Skotta inte under en storm eller i dåligt ljus. Svaga vindbyar kan också vara farliga.

Kom ihåg, oavsett hur mycket snö det finns på ditt tak, ingenting är mer viktigt än din personliga säkerhet.

Rätt teknik för att skotta taket

Här på Trädgårdskollen är vi medvetna om att rätt teknik gör all skillnad när det gäller att skotta tak. Det handlar inte bara om att skydda din byggnad utan även om din personliga säkerhet.

Först och främst, starta från toppen och arbeta dig neråt. Detta minimerar risken för olyckor som kan uppstå när snö skjuts av taket. Och kom ihåg – du behöver inte få bort all snö! Ett lager av 5 cm kan vara kvar som isolering mot kylan.

Använd en teleskopisk snöskyffel eller taksal. Dessa verktyg hjälper till att hålla dig säker på marken samtidigt som de effektivt tar bort snön från ditt tak.

  • Använda lämpliga kläder
  • Var uppmärksam på väderförhållanden
  • Använda rätt verktyg

Undvik att gå på taket om möjligt, men om du måste, använd en sele och var försiktig vid rörelser så du inte glider eller faller.

Relaterade Inlägg