exempelbild sprayfärg fälgar

Steg-för-Steg Guide till hur du lackerar dina fälgar

Vi vet alla hur mycket skillnad snygga fälgar kan göra för bilens utseende. Men ibland behöver de lite kärlek och omsorg för att återställa deras forna glans. Låt oss dyka in i konsten att lackera om fälgar!

Det är inte bara om att få dem att se bra ut igen, det handlar också om att skydda dem från väder och vind. Det är här vi kommer in. Vi ska visa er steg för steg hur ni lackerar om era fälgar och ger dem ett helt nytt liv.

Förberedelser inför lackering

Innan vi dyker in i själva lackeringsprocessen, är det viktigt att påpeka betydelsen av ordentlig förberedelse. Att ta tid för detta steg kommer definitivt att göra skillnad i slutresultatet.

Först och främst behöver du rengöra fälgarna noggrant. All smuts, damm eller grus som lämnas kan skada den nya färgen och ge ett ojämnt resultat. Använd en fälgrengörare för bästa resultat.

När fälgarna är rena ska de slipas. Slipning hjälper till att ta bort gammal färg och eventuell rost, vilket gör att den nya lacken får en slät yta att fästa på.

Här är vad du behöver:

  • Fälgrengörare
  • Sandpapper (grovt och fint)
  • Maskeringstejp
  • Grundfärg
  • Fälgfärg
  • Klarlack

Nu när vi har gått igenom de nödvändiga förberedelserna kan vi gå vidare till nästa steg: applicera grundfärger.

Demontering av fälgarna

När vi har förberett allt material och verktyg, är det dags att demontera fälgarna från bilen. Detta steg är lika viktigt som de andra eftersom en felaktig hantering kan skada fälgarnas struktur eller ytbehandling.

Först börjar vi med att lyfta upp bilen med hjälp av en domkraft. Var noga med att placera domkraften på fast mark och under ett stabilt område på bilens kaross. För att demontera fälgen behöver du följande verktyg:

  • Hjulmuttrar
  • Mutternyckel

Vi börjar med att lossa muttrarna innan vi lyfter upp bilen. Efter det gör vi samma sak för alla fyra hjulen. Kom ihåg, säkerheten är viktigast – var alltid uppmärksam när du arbetar med tunga fordon och maskineri.

Kontrollera så att varje fälg är helt fri från smuts och damm innan de går vidare till nästa steg i processen – applicering av grundfärg.

Rengöring och förbehandling av ytan

Efter att ha demonterat fälgarna är nästa steg i processen att rengöra dem ordentligt. På Trädgårdskollen betonar vi alltid vikten av detta steg.

Använd en högkvalitativ fälgrengörare för att ta bort alla rester av smuts, damm och grus. Spraya rengöringsmedlet generöst över hela fälgen, se till att det når in i alla sprickor och vrår.

Låt sedan rengöringsmedlet verka i några minuter innan du börjar skrubba med en mjuk borste. Var noga med att borsta varje del av fälgen för bästa resultat.

När du har gjort detta ska dina fälgar vara skinande rena och redo för nästa steg – appliceringen av grundfärgen. Hos oss på Trädgårdskollen rekommenderar vi starkt användning av primer eftersom den ger bäst vidhäftning för lackfärgen och hjälper till att skydda ytan mot rost.

Applicering av lack

Efter noggrann rengöring är det dags för oss på Trädgårdskollen att börja lackeringsprocessen. Följande steg är avgörande för att uppnå ett perfekt resultat:

  1. Börja med applicering av en grundfärg.
  2. Vi använder en högkvalitativ spraylack och sprutar jämnt över hela fälgen.
  3. Tänk på att hålla sprayburken i ungefär 15-20 cm avstånd från fälgen under appliceringen.

Detta försäkrar en jämn täckning och undviker oönskad droppbildning. Efter varje lager bör vi låta färgen torka ordentligt innan nästa appliceras, detta ger bästa möjliga finish och hållbarhet.

Man kan också använda en färgspruta för att applicera lacken, se bäst i test färgspruta.

Återmontering och efterbehandling

Efter att fälgarna har torkat helt, är det dags för oss på Trädgårdskollen att montera tillbaka dem. Detta bör göras varsamt för att undvika skador på den nyligen applicerade lacken.

  • Steg 1: Placera fälgen på bilen.
  • Steg 2: Sätt in hjulmuttrarna manuellt så långt de går.
  • Steg 3: Använd en mutternyckel för att dra åt hjulmuttrarna.

Det är viktigt att inte dra åt muttrarna för hårt vid detta stadiet, då det kan skada lacken. Istället rekommenderar vi ett moment på cirka 90 Newtonmeter under remontering.

Avslutning

Vi har nu gått igenom hela processen för att lackera om våra fälgar. Vi har betonat vikten av noggrann förberedelse och rengöring samt vikten av att låta varje lager torka ordentligt för att uppnå bästa möjliga resultat. Vi har även påpekat vikten av att återmontera fälgarna korrekt för att undvika skador på den nyligen applicerade lacken.

Kom ihåg, säkerhet först och lycka till med lackeringen!

Relaterade Inlägg